22° Parçalı bulutlu

Prof. Dr. Beycioğlu: “Kendimizi Öldürüyoruz!”

Gündem - 12 Ocak 2024 18:09 A A

Adana’da ‘deprem izolatörleri ve depreme dayanıklı bir Adana için çözüm önerileri’ konulu konferans düzenledi

Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Yapı Malzemesi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Beycioğlu, depremden sonra Hatay’da yaptığı incelemede bazı binalarda donatıların koptuğunu gördüğünü anlatarak, “Kaliteli donatıyı yurt dışına dolar için satmışız, kalitesiz üretilen donatıyı da alıp inşaat yapmışız. Aslında kendimizi öldürüyoruz” dedi.

Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremler 11 ilde büyük yıkıma yol açarken, Adana’da da 13 bina yerle bir oldu ve 418 kişi hayatını kaybetti. Depremin önemini unutturmak istemeyen Doğu Akdeniz İnşaat Müteahhit Birlikleri Federasyonu (DAİMFED), Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi ile birlikte ‘Deprem izolatörleri ve depreme dayanıklı bir Adana için çözüm önerileri’ konulu konferans düzenledi.

Açılışta konuşan DAİMFED Genel Başkanı Mustafa Karslıoğlu, müteahhitlerin depreme dayanıklı yapılar inşa etmek zorunda olduklarını belirtti.

“Türkiye inşaat mühendisliği laboratuvarı oldu”

Daha sonra konuşan Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Yapı Malzemesi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Beycioğlu, depremler nedeniyle Türkiye’nin bir laboratuvar olduğunu söyledi. Prof. Dr. Beycioğlu, “Kahramanmaraş ve Hatay için jeolojik açıdan baktığımızda fay hatları ve yüzey kırıkları örtüşmedi. Her zaman sürprize açık bir deprem davranışı var ülkemizin. Jeofizik açıdan baktığımızda ise çok önemli düzeyde ötelenmeler ortaya çıktı. Yollar neredeyse kendi güzergahını bile kaybetti. Türkiye inşaat mühendisliği ve depreme dayanıklı yapılar konusunda bir laboratuvar oldu. Şu anda ülkemiz bir laboratuvar halinde dünyanın her yerinden insanlar gelip araştırmalar yaptı” dedi.

“Bodrum katlı bina yapmak zorundayız”

Deprem illerinde bodrum katın önemine değinen Prof. Dr. Beycioğlu, “Sert zeminde uzun bina, yumuşak zeminde kısa bina yapılmalı. Bunu müteahhitler bilmez. Bunu mühendisler bilecek ve şehri yönetenler bilecek. Mikro bölgeleme ile bütün şehrin zeminini tanımak zorundayız. Dolayısıyla nerede nasıl bina yapmalıyız bunu bilmek zorundayız. Bodrum katlı bina yapmak zorundayız. Bodrumlu binalarda dolu toprağı boşaltıp yerine boş bir şey koyuyoruz ve zemini rahatlatıyoruz. Bodrum katın avantajı çok önemli ve kesinlikle Adana’da öneriyoruz” diye konuştu.

“Aslında kendimizi öldürüyoruz”

Depremden sonra Hatay’da inceleme yaptığını ve bazı binalarda donatıların koptuğunu gören Prof. Dr. Ahmet Beycioğlu, bazı firmaların kaliteli donatıları dolar için yurt dışına sattığını, bazı müteahhitlerin de ucuz donatıları yurt dışından aldığını öne sürerek, şunları söyledi:

“Hatay’da yaptığım incelemede binanın ayakta olduğunu ancak donatılarının koptuğunu gördüm. Bir inceleme yaptığımda ise doların çok yükseldiği bir dönemde buradaki kaliteli inşaat çeliği üreten firmalar donatıların hepsini yurt dışına satmış ama buradaki müteahhitler ise yurt dışından ucuz donatı alıp inşaata kullanmış. Kaliteli donatıyı yurt dışına dolar için satmışız, kalitesiz üretilen donatıyı da alıp inşaat yapmışız. Aslında kendimizi öldürüyoruz.”

“İzolatör maliyeti bina maliyetinin yüzde 5’ini geçmez”

Yaşar Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Cüneyt Tüzün ise izolatörlerin öneminden bahsetti. İzolatörlerin bina maliyetinin yüzde 5’ine tekabül ettiğini vurgulayan Dr. Tüzün, “Ben buraya her şeye izolatör koyalım diye gelmedim. Böyle bir iddiam da yok. Bu uygulanabilir çözümdür diyorum. 2000’li yılların başında maliyetler çok yüksekti ama artık maliyette bir kriter değil. Türkiye’deki bina stokunu düşündüğümüzde bu sistemler 10-12 katlı binalarda çok efektiftir. İzolatör maliyeti, karkas maliyetinin yüzde 5’ini geçmez” dedi.

“İzolatörler İtalyan mutfaktan daha ucuz”

Bazı lüks yapılarda İtalyan mutfağı kullanıldığı ve içerisine kaliteli mutfak ürünleri konulduğunu anlatan Dr. Tüzün, izolatör maliyetinin mutfak maliyetinden daha düşük olacağını aktararak, “Bu izolatörler İtalyan mutfaktan daha ucuz. Mutfak yapıp içerisine cihaz koyuyorsunuz tabi ki koyun ama o cihazları depremden sonra kullanın istiyorum. Dışarıda kalmayın” ifadelerini kullandı.

Gündem - 18:09 A A
BENZER HABERLER

YORUM BIRAK

YORUMLAR

Hiç yorum yapılmamış.

HABER LİSTESİ

  • 01
    18 ilden 400 satranç sporcusu Adana’da yarıştı
    19-21 Nisan 2024 tarihlerinde, ASKİ Atatürk Spor Salonu’nda Adana Büyükşehir Belediyesi, Adana Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, Türkiye Satranç Federasyonu Adana İl Temsilciliği ve Karnaval Komitesi organizasyonunda gerçekleştirildi. 4 farklı kategoride düzenlenen turnuvaya 18 farklı ilden 400’ü aşkın sporcu katılım sağladı. Turnuva, karnavalın en geniş katılımlı spor organizasyonu olma özelliği de taşıyor. Turnuvanın açılış töreni […]
  • 02
    Adana Diş Hekimleri Odası’nda Dt. Fatih Güler ile Yola Devam
    Adana Diş Hekimleri Odasının Sarı ve Mavi listeyle gidilen 2024-2026 Dönemi Olağan Genel Kurul ve seçimleri sonucu mevcut Başkan Dt. Fatih Güler ve ekibi seçimin galibi oldu. DT. FATİH GÜLER, “2030 VİZYONUMUZU YAŞAMA GEÇİRECEĞİZ” Adana Diş Hekimleri Odası Dt. Asım Savaş Toplantı Salonunda gerçekleştirilen Genel Kurulun Divan Başkanlığını Dt. Metanet Çulhaoğlu, Yardımcılığını Dt. Samet Şanlı, […]
  • 03
    Uludağ, “23 Nisan Türkiye Cumhuriyeti’nin müjdesi olmuştur”
    Sarıçam Belediye Başkanı Bilal Uludağ, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle bir mesaj yayınladı. Başkan Uludağ mesajında şöyle dedi: BAŞKAN ULUDAĞ’DAN 23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI MESAJI “Türkiye Cumhuriyeti’nin temel taşını oluşturan ve milli iradenin temsil makamı Türkiye Büyük Millet Meclisinin açılışının 104. Yılını her yıl olduğu gibi bu yıl da […]
  • 04
    Karalar, ‘Geleceğimizin teminatı çocuklarımızın bayramı kutlu olsun’
    Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı sebebiyle yazılı bir açıklama yaptı. Karalar açıklamasında 23 Nisan’ın dünyada çocuklara armağan edilen tek bayram olduğunu vurguladı. Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar açıklamasında şu görüşlere yerverdi. “Parçalanmak, yok edilmek, vatansız bırakılmak istenen Türk Milleti’ni, bütün dünyayı şaşkına çeviren Kurtuluş Savaşı ile özgürlüğe […]
  • 05
    Öğrenciler tarımı okul çiftliğinde öğreniyor!
    Tarım ve Orman Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlınca başlatılan ‘Okulda Çiftlik’ Projesi çerçevesinde Adana’da öğrencilerle beraber okul bahçesine meyve fidanı dikimi yapıldı. TARIM VE HAYVANCILIK OKULDA ÇİFTLİK PROJESİ İLE ÖĞRENCİLERE SEVDİRİLİYOR Çocuklar, okul bahçelerinde bitkisel üretimin yanı sıra kümes hayvanlarının bakımını ve hayvansal üretimi de öğrenmesini amaçlayan proje Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Eğitim ve Yayın Daire Başkanlığı tarafından yürütülüyor. […]