20° Parçalı az bulutlu

Covit organ bağışını da etkiliyor!

Sağlık - 8 Kasım 2021 07:52 A A

TÜRKİYE’DE 29.991 HASTA ÇEŞİTLİ NEDENLERLE ORGAN NAKLİ OLMAYI BEKLİYOR

Organ Nakil Haftası dolayısıyla yapılan açıklamalar ve verilen istatistiki rakamlar günümüzde organ bağışının tüm çalışmalara rağmen halen istenilen düzeyde olmadığını gösteriyor. Türkiye genelinde toplam 29.991 hasta organ bağışı beklerken bu bağışlardan 22.970 ini Böbrek, 2385 ini Karaciğer, 1300 ünü Kalp, 285 ini Pankreas 152 sini Akciğer, 2924 ünü Kornea ve 2 sini Kalp Kapağı oluşturuyor.

3-9 Kasım tarihleri arasında organize edilen organ bağış haftası dolayısıyla ortak açıklama yapan uzmanlar özellikle pandemi döneminin de etkisiyle kadavradan bağış oranlarının çok düşük olduğunu ifade ediyor. Bölgenin en önemli merkezlerinden biri olan Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Organ Nakil Merkezin de görev yapan hekimlerde organ bağışının önemi konusunda çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.

Balcalı Hastanesi Organ Nakil Merkezi Böbrek Nakli Sorumluları Prof. Dr. Erkan Demir, Doktor Öğretim Üyesi Mutlu Değer, Karaciğer Nakli sorumluları Doç. Dr. Tolga Akçam, Doç. Dr. Abdullah Ülkü, Doç. Dr. Gökhan Sarıtaş ve diğer ekip çalışanları organ nakli ile bir hastayı yeniden hayata bağlamak adına önemli operasyonlara imza atıyor.

BÖBREK NAKLİ’DE SON DURUM

Konuyla ilgili açıklama yapan Prof. Dr. Erkan Demir ve Doktor Öğretim Üyesi Mutlu Değer, yaptığı açıklamada böbrek bağışının Türkiye’de yüzde 25 düzeylerinde kaldığını Avrupa’da ise bu rakamın yüzde 75 olduğuna değinerek, Ortalama 1600 beyin ölümünden sadece 376 sının organlarının bağışlandığını diğer bedenlerin ise toprakla buluştuğunu sözlerine ekledi.

Demir ve Değer, günümüzde organ nakli ile ilgili çok önemli çalışmalar yapıldığını, ancak tüm çalışmalara rağmen yine de oranların düşük olduğunu vurgulayarak, Türkiye’de canlıdan canlıya organ naklinin fazla, kadavradan canlıya naklin az olduğunu belirterek bu durumun tam tersi olması gerektiğine dikkati çekti.

Balcalı Hastanesi Organ Nakil Merkezi Böbrek Nakli olarak şuana kadar nakillerdeki başarı oranlarının yüzde 95 olduğuna olduğuna işaret eden Prof. Dr. Erkan Demir, pandemi döneminde organ bağışlarının sıkıntıya uğramasının olumsuzluğunu da yaşadıklarını belirtti.

KARACİĞER NAKLİ AVRUPA’DA DAHA ÇOK KADAVRADAN YAPILIYOR

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Organ Nakil Merkezi Karaciğer Nakli sorumlularından Doç. Dr. Tolga Akçam, Doç. Dr. Abdullah Ülkü ve Doç. Dr. Gökhan Sarıtaş,  pandemi döneminde organ bağışı ve nakillerin de büyük düşüşler olduğuna işaret ederek, Balcalı Hastanesi olarak Karaciğer naklinde uzun yıllar sonra canlı dan canlıya nakli de gerçekleştirdiklerine vurgu yaptı.

Akçam, Ülkü ve Sarıtaş, Avrupa’da Karaciğer Naklinin kadavradan daha çok sayı da yapıldığına dikkati çekerek, Türkiye’de ki durumun ise tam tersine canlıdan nakil yapılma yönünde olduğunu, bu durumun en önemli sebebinin ise ülkemizde beyin ölümü sorasın da yeterli sayıda organ bağışının olmadığına, Karaciğer Nakillerinin Özellikle İspanya ve İngiltere gibi ülkelerde yüzde 70-80 oranında kadavradan yüzde 10-20 oranında ise canlıdan yapıldığına dikkati çekerek ülkemizde ise kadavradan naklin yüzde 10’lar da kaldığına işaret etti.

Öte yandan hafta kapsamında Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi’n de stant açılarak hasta yakınları organ bağışı konusunda bilgilendirildi. Yine hafta kapsamasında Organ Nakil Koordinatörlüğünce Hipokrat Toplantı Salonun da bilgilendirme toplantıları düzenlendi.

Sağlık - 07:52 A A
BENZER HABERLER

YORUM BIRAK

YORUMLAR

Hiç yorum yapılmamış.

HABER LİSTESİ

  • 01
    18 ilden 400 satranç sporcusu Adana’da yarıştı
    19-21 Nisan 2024 tarihlerinde, ASKİ Atatürk Spor Salonu’nda Adana Büyükşehir Belediyesi, Adana Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, Türkiye Satranç Federasyonu Adana İl Temsilciliği ve Karnaval Komitesi organizasyonunda gerçekleştirildi. 4 farklı kategoride düzenlenen turnuvaya 18 farklı ilden 400’ü aşkın sporcu katılım sağladı. Turnuva, karnavalın en geniş katılımlı spor organizasyonu olma özelliği de taşıyor. Turnuvanın açılış töreni […]
  • 02
    Adana Diş Hekimleri Odası’nda Dt. Fatih Güler ile Yola Devam
    Adana Diş Hekimleri Odasının Sarı ve Mavi listeyle gidilen 2024-2026 Dönemi Olağan Genel Kurul ve seçimleri sonucu mevcut Başkan Dt. Fatih Güler ve ekibi seçimin galibi oldu. DT. FATİH GÜLER, “2030 VİZYONUMUZU YAŞAMA GEÇİRECEĞİZ” Adana Diş Hekimleri Odası Dt. Asım Savaş Toplantı Salonunda gerçekleştirilen Genel Kurulun Divan Başkanlığını Dt. Metanet Çulhaoğlu, Yardımcılığını Dt. Samet Şanlı, […]
  • 03
    Uludağ, “23 Nisan Türkiye Cumhuriyeti’nin müjdesi olmuştur”
    Sarıçam Belediye Başkanı Bilal Uludağ, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle bir mesaj yayınladı. Başkan Uludağ mesajında şöyle dedi: BAŞKAN ULUDAĞ’DAN 23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI MESAJI “Türkiye Cumhuriyeti’nin temel taşını oluşturan ve milli iradenin temsil makamı Türkiye Büyük Millet Meclisinin açılışının 104. Yılını her yıl olduğu gibi bu yıl da […]
  • 04
    Karalar, ‘Geleceğimizin teminatı çocuklarımızın bayramı kutlu olsun’
    Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı sebebiyle yazılı bir açıklama yaptı. Karalar açıklamasında 23 Nisan’ın dünyada çocuklara armağan edilen tek bayram olduğunu vurguladı. Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar açıklamasında şu görüşlere yerverdi. “Parçalanmak, yok edilmek, vatansız bırakılmak istenen Türk Milleti’ni, bütün dünyayı şaşkına çeviren Kurtuluş Savaşı ile özgürlüğe […]
  • 05
    Öğrenciler tarımı okul çiftliğinde öğreniyor!
    Tarım ve Orman Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlınca başlatılan ‘Okulda Çiftlik’ Projesi çerçevesinde Adana’da öğrencilerle beraber okul bahçesine meyve fidanı dikimi yapıldı. TARIM VE HAYVANCILIK OKULDA ÇİFTLİK PROJESİ İLE ÖĞRENCİLERE SEVDİRİLİYOR Çocuklar, okul bahçelerinde bitkisel üretimin yanı sıra kümes hayvanlarının bakımını ve hayvansal üretimi de öğrenmesini amaçlayan proje Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Eğitim ve Yayın Daire Başkanlığı tarafından yürütülüyor. […]