25° Parçalı az bulutlu

Yeni yargı paketi yürürlüğe girdi…

Gündem - 7 Nisan 2023 12:43 A A

Yargıda yeni düzenlemeleri içeren İcra ve İflas Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

İcra ve İflas Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yargıda yeni düzenlemeleri içeren paketten bazı önemli detaylar:
Sentetik katinon ve türevleri, sentetik opioid ve türevleri ile amfetamin ve türevleri gibi maddelerin imal, ithal, ihraç ve ticaretine ilişkin suçların cezaları yarı oranında artırıldı. Bunların ticaretine ilişkin suçun cezasının alt sınırı 10 yıldan 15 yıla çıkarıldı.

Cumhuriyet savcısının, erteleme süresi içinde uyuşturucu madde kullanıp kullanmadığını tespit etmesi için şüpheliyi yılda en az 2 kez ilgili kuruma sevk etmesi zorunlu hale getirildi.
Uyuşturucu madde bağımlılarına özgü iyileştirme tedbirleri geliştirildi.

Uyuşturucu madde kullanmak suçundan hükümlü olanlar ile başka bir suçtan hükümlü olup uyuşturucu madde bağımlısı olduğu tespit edilen hükümlülerin cezaevinde tedavi ve rehabilitasyon programlarına katılması zorunlu hale getirildi.
Göçmen kaçakçılığı suçuyla daha etkin mücadele edilebilmesi ve caydırıcılığın sağlanması amacıyla suçun cezasının alt sınırı 3 yıldan 5 yıla çıkarıldı.

HÂKİMSİZ İCRA YAPILAMAYACAK

Konutlarda yapılacak hacizler bakımından; icra müdürünün verdiği haciz kararının, ‘hâkim onayından geçtikten sonra’ yerine getirilebilmesi sağlanacak. Aile bireylerine ait kişisel eşyalar ile ailenin ortak kullanımına hizmet eden tüm ev eşyaları, haczi caiz olmayan mallar arasına alındı. İcra takibine konu alacağa yetecek miktarı aşacak şekilde (taşkın) haciz yapılması açıkça yasaklandı.
Üzerindeki haciz kalktığı halde yediemin depolarında bulunan malların daha etkin bir şekilde tasfiyesi için düzenleme yapıldı.
Avukatların büro kurma giderlerinin karşılanması için uygun kredi ve finansmana erişmesini sağlayacak düzenleme yapıldı.

Yeni yargı paketi yürürlüğe girdi: Kira uyuşmazlıklarında arabuluculuk dönemi

Engellilik sebebiyle bakıma muhtaç veya ağır bir hastalığa düçar (hastalığa yakalanmış), 18 yaşını doldurmamış çocuğu bulunan ve 10 yıldan az hapis cezasına mahkûm edilen kadın hükümlülerin cezalarının infazının, belirli yükümlülükler altında 1 yıla kadar ertelenebilmesine, ertelemenin 6 aylık periyotlarla 2 yıl daha uzatılabilmesine imkân tanındı.

ÇOCUKLU KADIN HÜKÜMLÜLERİN CEZALARINA ERTELEME

Kira ilişkisinden kaynaklanan uyuşmazlıklar (ilamsız icra yoluyla tahliye hariç), ortaklığın giderilmesine ilişkin uyuşmazlıklar, kat mülkiyetinden kaynaklanan uyuşmazlıklar ve komşu hakkıyla ilgili uyuşmazlıklar, dava şartı olarak arabuluculuk kapsamına alındı.

Gündem - 12:43 A A
BENZER HABERLER

YORUM BIRAK

YORUMLAR

Hiç yorum yapılmamış.

HABER LİSTESİ

  • 01
    Fenerbahçe’de Aziz Yıldırım başkanlığa adaylığını açıkladı! ‘Kazanırsak Jose Mourinho’yu getireceğim’
    Fenerbahçe’de seçimli genel kurul yaklaşırken eski başkan Aziz Yıldırım, aday olma kararı aldığını açıkladı. Yıldırım, seçimi kazanması halinde takımın başına Mourinho’yu getireceğini söyledi. Fenerbahçe Kulübü’nde yaklaşan Olağan Seçimli Genel Kurul Toplantısı öncesinde başkan adayları netleşmeye devam ediyor. AZİZ YILDIRIM, ALİ KOÇ’A RAKİP OLDU Mevcut başkan Ali Koç’un bir dönem daha göreve talip olmasının ardından kulübün eski […]
  • 02
    Bayram Akgül Adanaspor’a veda etti; “Her şeyin bir sonu var”
      Yazılı bir açıklama yapan Akgül, “Her şeyin bir sonu var” diyerek 18 yıldır çalıştırdığı kulübe veda etti. Ancak Bayram Akgül, kulübü kime kaç liraya devrettiğini ise açıklamadı. İşte Başkan Akgül’ün o yazısı. KAMUOYUNA, Kapanma noktasında iken büyük bir gururla devraldığım Adanasporumuza 18 sene boyunca maddi ve manevi anlamda sınır tanımaksızın hizmet ettim. Bu 18 yılda […]
  • 03
    Sancak, ”Ben bırakırsam kimse kurtaramaz küme düşer”
    Adana Demirspor eski Başkanı ve Adana Demirspor A.Ş. yönetim kurulu başkanı Murat Sancak, 6-1 yenilginin ardından X platformunda yayın açan taraftar grubuna ateş püskürdü. Sert açıklamalarda bulunan Sancak, adeta Adana Demirspor taraftarlarına meydan okudu. Sancak, yayında teknik direktör Hikmet Karaman’ın 6-1 yenilgisi konuşulduğu sırada yayına girerek, hem yayını açanlara hemde yorum yapanlara sinirlendi. Yayını açan […]
  • 04
    Başkan Avan, hizmet için ziyaretlere kısıtlama getirdi
    31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçiminde Pozantı Belediye Başkanlığı’nı kazanan Ali Avan, yoğun tebrik ziyaretlerine kı sıtlama getirerek, “önce hizmet” mesajı verdi. AVAN: “VAATLERİMİZİ GERÇEKLEŞTİRMEK İÇİN SAHADA OLMALIYIZ” Seçimlerde Cumhur İttifakı’na gösterilen destek ve teveccüh için minnettar olduğuna vurgu yapan Başkan Avan, geçen dört hafta boyunca yoğun bir şekilde gerçekleşen ‘hayırlı olsun’ ziyaretlerinin memnuniyet verici olduğunu belirtti. […]
  • 05
    ASİM’den Türkiye Yüzyılı Maarif Modeline destek.
    ASİM (Adana Sivil İnisiyatif Meclisi)’in bu ayki konuğu Adana il Milli Eğitim Müdürü Hasan TEVKE oldu. ASİM Başkanı Mahmut ERASLAN yaptığı açılış konuşmasında Milli Eğitim Bakanlığının üzerinde büyük bir titizlikle çalıştığı “Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli”hakkında bilgilendirme yapmak üzeri Adana İl Milli Eğitim Müdürü Sayın Hasan TEVKE’ye davetimize icabet ettiği için teşekkür ediyoruz dedi. Adana il […]